Herbata z mlekiem to tradycyjny napój, mający swoje korzenie w wielu kulturach na całym świecie. To również temat, który budzi wiele emocji i różnorodnych opinii. Dla jednych to doskonały sposób na wzbogacenie smaku herbaty, dla innych – profanacja tego napoju. Niemniej, herbata z mlekiem może być doskonałym wyborem dla osób, które szukają łagodniejszego smaku oraz dodatkowych korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania mleka.
Zwyczaj picia herbaty z mlekiem
Herbata z mlekiem, zwana też bawarką, jest chętnie spożywana w wielu kulturach. Podobno już w VIII wieku spożywano ją w Tybecie. Choć nazwa mogłaby wskazywać, że napój ten wywodzi się z Bawarii, w rzeczywistości picie herbaty z mlekiem zostało zapoczątkowane we Francji, a jej nazwa wzięła się od francuskiego słowa Bavarois, oznaczającego mieszkańca wspomnianego wcześniej niemieckiego regionu. Francuzi taką herbatę spożywali już w 1656 roku.
W Wielkiej Brytanii herbata z mlekiem stała się popularna w XVII wieku, po wprowadzeniu herbaty do kraju przez Brytyjską Kompanię Wschodnioindyjską. Początkowo herbata była napojem elitarnym, ale z czasem stała się popularna wśród wszystkich warstw społecznych. Dodawanie mleka mogło służyć złagodzeniu smaku mocnej herbaty oraz ochronie delikatnych porcelanowych filiżanek przed pękaniem z powodu wysokiej temperatury napoju.
Do Polski herbata z mlekiem trafiła nieco później – w okresie Sejmu Czteroletniego. Była wówczas traktowana jako panaceum na wszystkie możliwe choroby dróg oddechowych i przeziębienia. Mleko dodawano nie tylko do czarnej herbaty, ale też do rumianku czy kwiatu lipy. W dwudziestoleciu międzywojennym spożywano podobny napój, który nazywano ukropkiem. Składał się z podawanych pół na pół śmietanki z wrzątkiem.
Które herbaty pije się z mlekiem?
Nie każda herbata nadaje się do połączenia z mlekiem. Tradycyjnie mleko dodaje się do mocniejszych i bardziej wyrazistych herbat, które mają wystarczająco intensywny smak, aby nie zginął w towarzystwie mleka. Oto kilka przykładów herbat, które podaje się z mlekiem:
Czarna herbata
To najbardziej klasyczny wybór herbaty do mleka. Herbaty angielskie, takie jak English Breakfast lub Earl Grey idealnie komponują się z mlekiem.
Masala chai
Tradycyjna indyjska herbata, która zawiera mieszankę przypraw, takich jak: cynamon, kardamon, imbir i goździki oraz czarną herbatę. Parzona z mlekiem i cukrem.
Assam i Ceylon
Obie te czarne herbaty są znane z mocnego smaku i często są parzone z mlekiem w Indiach i na Sri Lance.
Herbata z przyprawami
Inne mieszanki herbat, które zawierają różnorodne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon czy anyż, również dobrze komponują się z mlekiem, tworząc aromatyczne i rozgrzewające napoje.
Dlaczego warto pić herbatę z mlekiem?
Dodanie mleka do herbaty ma swoje korzyści, zarówno pod względem smaku, jak i potencjalnych korzyści zdrowotnych:
Łagodzenie smaku
Bogactwo składników odżywczych
Energia na dłużej
Herbata z mlekiem może być bardziej sycąca, co sprawia, że jest doskonałym wyborem na poranne śniadanie lub popołudniowy napój, który doda energii.
Tradycja i kultura
W wielu kulturach picie herbaty z mlekiem jest tradycyjnym rytuałem. Na przykład, w Wielkiej Brytanii „tea time” to nie tylko picie herbaty, ale ważna część społecznego życia.
Jak herbata z mlekiem wpływa na zdrowie?
Picie herbaty z mlekiem pod względem zdrowotnym ma swoje plusy i minusy. Czarna herbata jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami i wspierać zdrowie serca. Z kolei mleko jest bogatym źródłem wapnia – niezbędnego składnika dla zdrowia kości, a także białka, które wspiera regenerację mięśni.
Niektóre badania sugerują, że białka w mleku mogą wiązać się z przeciwutleniaczami w herbacie, potencjalnie utrudniając ich wchłanianie przez organizm. Inne badania jednak nie potwierdzają tego efektu. Osoby z nietolerancją laktozy mogą doświadczać problemów trawiennych po spożyciu herbaty z mlekiem. Alternatywą mogą być mleka roślinne, takie jak mleko migdałowe, sojowe czy owsiane.
Jak spożywać herbatę z mlekiem?
Herbata z mlekiem i miodem
Jak spożywać herbatę z mlekiem? Jednym z popularnych połączeń jest herbata z mlekiem i miodem, który jest nie tylko smaczny, ale również korzystny dla zdrowia. Miód dodaje naturalnej słodyczy, a także działa kojąco na gardło i wspiera układ odpornościowy dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Taki napój jest szczególnie polecany w chłodniejszych miesiącach oraz jako sposób na złagodzenie objawów przeziębienia.
Herbata z mlekiem i kardamonem
Kardamon, znany jako „król przypraw”, również doskonale komponuje się z herbatą z mlekiem. Dodanie kardamonu do herbaty wzbogaca ją o aromatyczny, korzenny smak, a także przynosi korzyści zdrowotne. Kardamon wspiera trawienie, działa przeciwzapalnie i może pomóc w łagodzeniu problemów żołądkowych. Taki napój jest szczególnie popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Azji Południowej.
Masala Chai
Masala Chai to tradycyjna indyjska herbata, która jest parzona z mieszanką przypraw, czarnej herbaty, mleka i cukru. Typowe przyprawy używane w Masala Chai to cynamon, kardamon, goździki, imbir i pieprz czarny. Napój jest znany ze swojego bogatego, pikantnego smaku i licznych korzyści zdrowotnych. Przyprawy używane w tej herbacie mają właściwości przeciwzapalne, wspomagają trawienie i mogą wspierać układ odpornościowy. Picie Masala Chai to także doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodne dni.
Matcha
Na tle tego nieco monotonnego nurtu czarnych herbat spożywanych z mlekiem, wybija się matcha, czyli drobno zmielone, młode listki zielonej herbaty. Uprawiane one są w zacienieniu, przez co produkują więcej chlorofilu i L-teaniny. Napar słynie ze swoich drogocennych składników, pozytywnie oddziaływujących na organizm i w ostatnim czasie matcha staje się popularną alternatywą dla kawy.