Krzewy dzikiej róży rosną w naszym kraju bardzo obficie. Można na nie natrafić w parkach, na brzegach lasów, w ogrodach czy przy drogach. W Polsce wyróżniamy ponad 20 gatunków, z czego najpopularniejszą odmianą jest róża pomarszczona.
Owoce dojrzewają od sierpnia do września, a na gałązkach utrzymują się aż do zimy. Oprócz owoców warto też zbierać i suszyć kwiaty. Cenne są też suszone liście, które podobnie jak owoce i kwiaty doskonale nadają się do sporządzenia herbaty z dzikiej róży. Również dojrzałe owoce są składnikiem wielu ziołowych mieszanek.
Czy głóg i dzika róża to to samo?
Herbata z dzikiej róży - właściwości
Dzika róża posiada szereg właściwości leczniczych i kosmetyczno-pielęgnacyjnych, o których wiadomo już od bardzo dawna. Jest skarbnicą witaminy C – niektóre polskie odmiany dzikiej róży zawierają jej nawet 3000 mg w 100 gramach napoju. To sto razy więcej niż w przypadku cytrusów.
Krzew ten posiada też szereg innych witamin (A, E, K oraz z grupy B) i nawet 130 cennych składników, takich jak: bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantyna), garbniki, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne i sole mineralne: magnez, sód, potas, wapń i żelazo.
Na co pomaga herbata z liści dzikiej róży?
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, herbata z dzikiej róży pomaga w leczeniu przeziębień. Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na witaminy.
Roślina ta ma też działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest nieoceniona w przypadku schorzeń serca oraz wątroby. Obniża też zbyt wysokie ciśnienie. Chroni m.in. przed chorobą niedokrwienną serca.
Pomaga wzmacniać naczynia krwionośne, łagodzi reumatyzm oraz dolegliwości związane z układem pokarmowym, np. z żołądkiem czy biegunką.
Dzika róża wpływa również na regulowanie poziomu cukru. Ze względu na działanie moczopędne i oczyszczające bywa również pomocna w schorzeniach nerek. Ma także wpływ na ogólne samopoczucie. Uspokaja w stanach pobudzenia nerwowego i ułatwia zasypianie. Poprawia wygląd skóry, opóźniając proces starzenia się, zwiększając jej elastyczność i opóźniając powstawanie zmarszczek.
Przeciwwskazania
Nie każdy jednak powinien pić napary z dzikiej różny. Ze względu na zawartość rugosyny E, która może prowadzić do zakrzepów krwi, powinny jej unikać osoby po zawałach serca, zakrzepicy żył głębokich czy zatorach płucnych. Ostrożność należy też zachować w przypadku problemów z przyswajaniem żelaza, gdyż duża zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży wpływa na większą wchłanialność tego składnika.
Napar z dzikiej róży: jak przygotować?
Herbaty Demmers z dziką różą
W sklepie Demmers znajdziecie kilka ekskluzywnych herbat, zawierających dziką różę. To np. zachwycająca różnorodnością mieszanka “Owocowy ogród”, w której obok dzikiej róży znajdują się morele, truskawki, hibiskus, jabłka i skórka cytrynowa, a uroku dodają płatki nagietka.
Kolejna propozycja to połączenie superfood z bombą witaminową. Aromatyzowana organiczna herbata owocowa “Porzeczka z kurkumą” jest wyrazista i lekko pikantna w smaku, a jej skład stanowi bardzo ciekawą mieszankę jabłka, marchwi, kurkumy, imbiru, hibiskusa, dzikiej róży, buraka, trawy cytrynowej, porzeczek i malin.
W Demmers Teahouse znajdziecie też bardziej relaksujące propozycje, jak ziołowa mieszanka “Medytacja” z dziką różą, hibiskusem, trawą cytrynową, kardamonem, kwiatem słonecznika, miętą, cynamonem, rumiankiem i lawendą czy orzeźwiająca “Ziołowa Mieszanka Śniadaniowa” z dziką różą, kwiatem hibiskusa, liśćmi malin i jeżyn, rumiankiem, miętą pieprzową, kwiatami nagietka i płatkami bławatka.
Dzika róża stanowi też dobre uzupełnienie herbat na bazie yerba mate. Warto spróbować np. energetyzującej “Detox Mate Balance” z dodatkiem werbeny, pokrzywy, imbiru, lukrecji, owoców dzikiej róży, rumianku i płatków róży.
Jeśli wolicie herbaty w torebkach, zwróćcie uwagę na “T-Bag Owoce Leśne”. To aromatyczna owocowa herbata z hibiskusem, jabłkiem, dziką różą, czarnym bzem i liśćmi jeżyny. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.