Herbaty świata

BLOG
Metody obróbki liścia herbaty – od krzewu do filiżanki
Od delikatnej zielonej po intensywną czarną – każdy rodzaj herbaty wymaga innego przetwarzania, a procesy takie jak zwijanie, rolowanie czy fermentacja wpływają na finalny smak, aromat i właściwości.
Japońskie tradycje i zwyczaje herbaciane
Herbata w kulturze Japonii
W Japonii herbata to nie tylko napój – to filozofia życia, sztuka i ceremonia, które mają na celu wyciszenie umysłu i wprowadzenie harmonii. Zapraszamy na wyprawę przez historię herbaty w Japonii, rolę ceremonii herbacianej, tradycje oraz najpopularniejsze odmiany.
Zielony rooibos - Krzew Aspalathus linearis
Zielony rooibos a czerwony. Jakie są różnice?
Zarówno rooibos zielony, jak i czerwony, pochodzą z tej samej rośliny. Czym się od siebie różnią i dlaczego każdy z nich warto włączyć do swojej diety?
Fermentowana herbata pu erh
Podróż do krainy Pu Erh
Sposób powstawania herbaty Pu Erh do niedawna był wielką tajemnicą. Przedstawiamy warianty tych herbat: "Cooked" i "Uncooked". Dowiedz się, jak powstaje czerwona herbata i odbądź z nami podróż do krainy Pu Erh.
BLOG