Zielona herbata japońska, której liście po procesie rolowania są prażone, dzięki czemu zyskują ciemną barwę. Smak łagodny, słodkawy, o przyjemnych orzechowych nutach. Niska zawartość kofeiny. Pochodzi z organicznych upraw.
24,95 zł
- Darmowa i szybka dostawa od 150zł
- 14 dni na zwrot
- Bezpieczne zakupy
- Odroczenie płatności
Symbol | 374 |
Pochodzenie | Japonia |
Bezkofeinowa | Nie |
Składniki | Zielona herbata z Japonii* (* z upraw organicznych) |
Hojicha, czyli „prażona herbata” to obowiązkowy wybór dla każdego, kto zaczyna swoją herbacianą przygodę. Jej historia rozpoczyna się w latach 20. XX wieku w Kioto, gdzie pewien handlarz herbaty dostrzega ogromny potencjał w marnowanych dotąd łodyżkach, które pozostają zwłaszcza po zbiorze liści używanych do produkcji kukichy. Postanawia je zagospodarować i eksperymentuje z ich przygotowywaniem. Okazuje się, że uprażone zyskują wyjątkowy, karmelowy, tostowy i słodki aromat, który przypada do gustu klientom. Tak tworzy wyjątkową herbatę, a hojicha stopniowo trafia na rynki całego świata. Do dziś cieszy się ona dużą popularnością, również w swojej ojczyźnie. Tam też stanowi herbatę codzienną, często pitą do posiłków.
Czym charakteryzuje się nasza Hojicha?
Hojicha, którą znajdziesz w naszym sklepie to produkt premium. Pochodzi z ekologicznych upraw, przez co napar jest wspaniałym dodatkiem w codziennej diecie. Odpowiednio zaparzona jest łagodna i orzechowa, z delikatnym posmakiem skórki chleba lub tostów. Co jedna dokładnie można wyczuć? To już zależy od sposobu parzenia oraz wrażliwości własnych kubków smakowych. Co istotne, dzięki procesowi prażenia hojicha ma mało kofeiny, dlatego można pić ją również w godzinach popołudniowych. Można podawać ją także dzieciom.
Jak prawidłowo parzyć herbatę hojicha?
Ze względu na proces prażenia, któremu poddawane są łodyżki podczas produkcji herbaty hojicha, wykazuje ona większą tolerancję na wysoką temperaturę wody, aniżeli inne zielone herbaty. Dlatego rekomendujemy temperaturę zaparzania 80-90 stopni Celsjusza. W stylu wschodnim 5 g suszu należy zalać 100 ml wody i parzyć napar przez około 30 sekund. Natomiast w zachodnim, 1 gram powinien przypadać na każde 100 ml wody (wówczas rekomendujemy 3 minuty parzenia). Co ważne, hojichę można zaparzać kilkukrotnie, ciesząc się tym samym zupełnie innymi nutami, które wydobywają się z łodyżek podczas każdego zalania.
Hojicha niejedno ma imię
W ostatnich latach popularnością cieszy się też mielona hojicha, którą można przygotowywać podobnie do matchy i pić z mlekiem (rekomendowane jest owsiane). To tzw. hojicha latte, którą warto spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Taki napój cieszy się uznaniem nie tylko wśród fanów herbat, ale także kaw oraz kakao.
Aromatyzowana | Nie |
Organiczna (BIO) | Tak |
Mono / Mieszanka | Mono |
Zaparzanie | Pojedyncze |
Mrożona herbata | Nie |
Alergeny | Brak |
Potrzebujesz podpowiedzi lub szukasz dodatkowych informacji? Chętnie pomożemy.
Może spodoba się również…
- Słynna japońska herbata "popcornowa". Zrównoważony smak roślinnych nut zielonej herbaty i orzechowych nut prażonego ryżu. Daje pełny, łagodny napar o jasnej żółto-zielonej barwie i orzechowym aromacie.
- Zielona herbata pochodząca z upraw ekologicznych, zwykle produkowana z łodyg i żyłek liściowych. Oznacza to, że zawiera mniej kofeiny. Po zaparzeniu powstaje słodko-cierpki napar o żółto-zielonej barwie.
- Klasyczna herbata codzienna z Japonii. Pochodzi z późnych zbiorów i cechują ją niska zawartość kofeiny. W smaku łagodna, trawiasta, z delikatnymi cierpkimi nutami.
- ▸ Zielona herbata z południowej Japonii. ▸ Wyraźny smak umami, kwiatowy aromat i niska cierpkość. ▸ Wysoka zawartość katechin i kofeiny. ▸ Do picia na ciepło lub zimno. ▸ Z upraw organicznych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.