BIO Japan Hojicha
- ✔ TOSTOWA ✔ MIĘKKA ✔ PRAŻONA
- Zielona herbata japońska, której liście po procesie rolowania są prażone, dzięki czemu zachowują ciemną barwę. Napar również jest w kolorze brązowym i ma lekko słodką nutę. Oryginalna odsłona zielonej herbaty w jakości BIO.
Bio Japan Hojicha to wysokiej jakości zielona herbata, która jednak różni się od innych rodzajów w swojej kategorii, ze względu na swój brązowawy odcień suszu herbacianego, a po zaparzeniu również naparu. Dlaczego więc należy do grupy zielonych herbat? Wszystko jest to spowodowane faktem, iż nie uległa ona procesowi oksydacji. Herbata ta swoją barwę zawdzięcza procesowi prażenia (następującym po rolowaniu), który nie tylko zmienia kolor liści, ale także nadaje im specyficzny - cudownie łagodny smak. W przeciwieństwie do innych odmian zielonej herbaty jest on słodkawy o przyjemnych orzechowych nutach.
Herbata Bio Japan Hoijcha zawiera niewielką ilość kofeiny, dlatego też śmiało można ją pić wieczorem, a nawet podawać dzieciom. Napar z niej doskonale obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi, a także pomaga regulować poziom cukru w organizmie.
Dużym atutem tej herbaty jest to, że posiada ona certyfikat jakości Bio, który gwarantuje doskonałą jakość produktu oraz jego 100% ekologiczne pochodzenie.
Jak parzyć herbatę Bio Japan Hojicha?
Pomimo różnic jakie posiada ta herbata, sposób jej parzenia jest dokładnie taki sam, jak w przypadku większości zielonych odmian. Do papierowego filtra lub zaparzacza należy wsypać 1 łyżeczkę liści na 250 ml i zaleć go wodą w temperaturze 80oC. następnie należy odczekać 3 minuty, a następnie wyciągnąć filtr z wody.
Co ciekawe pomimo odmiennej barwy liści jak i samego naparu herbata ta nadal zachowuje właściwości zielonej herbaty.