Bio Japan Bancha
- ✔ TRAWIASTA ✔ ŚCIĄGAJĄCA ✔ SOCZYSTA
- Zielona herbata pochodząca z późniejszych zbiorów. Napar posiada lekko cierpką nutę i jasny, żółto-zielony kolor. Charakteryzuje ją obniżona zawartość kofeiny w porównaniu do większości zielonych herbat.
Jak wiadomo nie ma dwóch identycznych gatunków herbat. Każda odmiana jest niepowtarzalna. Różnice między herbatami wynikają z wielu czynników. W Demmers Teahouse posiadamy ogromny wybór każdego rodzaju herbaty po to, aby każdy klient mógł dobrać dla siebie swoją idealną mieszankę.
Dla osób, które preferują zielone herbaty liściaste, polecamy zieloną herbatę Bio Japan Bancha.
Jest to jedna z najpopularniejszych japońskich herbat do codziennego spożywania. Jej liście pochodzą z późnych zbiorów - tym samym są one wizualnie większe i grubsze niż w przypadku Bio Japan Sencha. Daje zielono-żółty napar o delikatnej trawiastej nucie. Zawiera niewielką ilość teiny, więc napar z niej jest słabszy. Polecamy ją dla dzieci lub osób starszych.
Herbata Bio Japan Bancha posiada niską kwasowość, dzięki czemu nie zakwasza organizmu. To także bogate źródło żelaza i fluoru. Można ją spożywać po posiłku, w celu pobudzenia trawienia. Posiada odznaczenie Bio, które gwarantuje, że uprawa tej herbaty jest w 100% ekologiczna.
Jak parzyć Bio Japan Bancha?
Parzenie herbaty odbywa się w taki sam sposób, jak w przypadku innych zielonych herbat. Do tego typu herbaty najlepiej sprawdzą się filtry papierowe lub bawełniane lub w miarę duży zaparzacz (rozmiar ma znaczenie, aby liście miały wystarczająco dużo miejsca, aby się rozwinąć i tym samym optymalnie zaparzyć). Do filtra należy wsypać 1 łyżeczkę herbaty oraz zalać ją 250 ml wody w temperaturze 80oC. Parzyć przez około 2 minuty, a następnie wyciągnąć ją i odłożyć do kolejnego zaparzenia. Liście tej herbaty możemy parzyć kilkukrotnie.
Uwaga! Odradzamy trzymanie liść w wodzie dłużej niż jest to wskazane, ponieważ wówczas napar stanie się gorzki.