Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
5.00/5.00Opinie (4)

Japan Genmaicha

  • ✔ PRAŻONA ✔ ŁAGODNA ✔ ORZECHOWA
  • Słynna japońska herbata "popcornowa". Zrównoważony smak roślinnych nut zielonej herbaty i orzechowych nut prażonego ryżu. Daje pełny, łagodny napar o jasnej żółto-zielonej barwie i orzechowym aromacie.
23,15 zł - 195,60 zł
brutto / opakowanie
Produkt dostępny
Produkt dostępny
14 dni na zwrot
Japan Genmaicha
Japan Genmaicha
Bezpieczne zakupy
Odroczone płatności. Kup teraz, zapłać za 30 dni, jeżeli nie zwrócisz
Kup teraz, zapłać później - 4 kroki
Przy wyborze formy płatności, wybierz PayPo.PayPo - kup teraz, zapłać za 30 dni
PayPo opłaci twój rachunek w sklepie.
Na stronie PayPo sprawdź swoje dane i podaj pesel.
Po otrzymaniu zakupów decydujesz co ci pasuje, a co nie. Możesz zwrócić część albo całość zamówienia - wtedy zmniejszy się też kwota do zapłaty PayPo.
W ciągu 30 dni od zakupu płacisz PayPo za swoje zakupy bez żadnych dodatkowych kosztów. Jeśli chcesz, rozkładasz swoją płatność na raty.

Herbata i ryż - dwie kluczowe dla japońskiej kultury rośliny, zostały połączone w jednym naparze. Genmaicha jest ceniona na całym świecie ze względu na swój unikalny, słodko-gorzki smak, na który składa się zrównoważona gorycz zielonej herbaty i orzechowe nuty prażonych ziaren ryżu, które przypominają popcorn.

Charakterystyka i smak

Słynna japońska genmaicha, znana też jako herbata “popcornowa” (prażony ryż często wygląda jak popcorn), jest jedną z najbardziej tradycyjnych herbat z dodatkami. To mieszanka łagodnego smaku japońskiej zielonej herbaty sencha i brązowego ryżu. Podczas procesu suszenia liście herbaty miesza się z ryżem, a następnie razem praży, co wywołuje karmelizację. Ziarenka ryżu stają się chrupiące, dają charakterystyczny, pieczony, orzechowy aromat oraz słodycz, które świetnie balansują gorycz herbaty. W tym jasnym, żółto-zielonym naparze to nie herbata, lecz ziarenka ryżu są prawdziwymi gwiazdami - ich zawartość w stosunku do herbacianego suszu wynosi 50 do 50.

Pochodzenie

W Japonii genmaicha znana jest od wieków. Jej początki sięgają XV stulecia, gdy zielona herbata uchodziła za towar luksusowy, a ryż podstawowe pożywienie. Niższe warstwy społeczne zaczęły więc dodawać ryż do czystej senchy w celu zwiększenia jej objętości. Okazało się jednak, że herbata jest bardzo smaczna, co - według legendy - zostało przypadkowo odkryte przez klasy wyższe, gdy sługa przypadkowo podał swojemu panu herbatę w naczyniu niedokładnie oczyszczonym z ryżu, tworząc nową, zaskakującą mieszankę.

Właściwości

Japońska genmaicha to bogate źródło katechin i antyoksydantów. Doskonale oczyszcza organizm oraz neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia starzenie całego organizmu. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga także układ trawienny i ma dobroczynny wpływ na apetyt, dlatego tradycyjnie podaje się ją do posiłków. Za sprawą ryżu, herbata ta jest również bogata w witaminy B i F oraz kwas foliowy. Doskonale sprawdza się przy przemęczeniu i dużym stresie. Genmaicha ma bardzo niską zawartość kofeiny, dlatego można ją traktować jako kojącą, popołudniowo-wieczorną herbatę.

Przygotowanie

Herbatę genmaicha parzymy wodą o temperaturze 80°C przez 2 minuty w proporcjach: 6 łyżeczek suszu na 1 litr wody. Herbata polecana jest do pojedynczego parzenia i nie nadaje się do przyrządzenia mrożonej herbaty.

Marka
Symbol
335
Pochodzenie:
Pochodzenie
Japonia
Rodzaj herbaty:
Rodzaj
herbata liściasta
Przygotowanie:
Ilość
6 łyżeczek / 1 litr
Czas parzenia
2 minuty
Temperatura
80°C
Zaparzanie
pojedyncze
Składniki, barwa i nuty smakowe:
Składniki
zielona herbata
prażony ryż
Barwa naparu
jasnozielona
Smak i aromat
słodko-cierpka
delikatna
prażona
Dodatkowe informacje:
Aromatyzowana
nie
Organiczna (BIO)
nie
Mono / Mieszanka
mieszanka
Bezkofeinowa
nie
Nadaje się do mrożonej herbaty
nie
Alergeny
brak
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.

Opinie o Japan Genmaicha

5.00
Liczba wystawionych opinii: 4
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
Kliknij ocenę aby filtrować opinie
5/5
Opinia potwierdzona zakupem
herbata przypominająca dzieciństwo przez smak prażonego ryżu
2023-07-28
Beata, Opole
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
5/5
Opinia potwierdzona zakupem
Z zielonych najsmaczniejsza. Z charakterem.
2021-03-28
Joanna, Kamionka
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
5/5
Opinia potwierdzona zakupem
Klasyka, zawsze trzeba ją mieć.
2020-10-30
Iwona, Piotrków Tryb.
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
5/5
Opinia potwierdzona zakupem
Herbata orzeźwiająca, lekko orzechowa w smaku, najlepsza genmaicha jaką do tej pory piłam. Sencha dobrze tutaj pasuje dodając jej ekskluzywnego smaku, a do tego delikatnego, który nie dominuje nad smakiem ryżu. Wytwarza się swojego rodzaju harmonia między nimi ;). Polecam dla tych którzy chcą wypić herbatę niespotykaną, inną niż zwykle.
2017-12-17
Agata, Opole
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:

Z naszego bloga

Uprawa herbaty w Japonii
Japonia to królestwo zielonej herbaty. Panujący tu klimat pozwala na zbiory od końca kwietnia do października, W żadnym innym kraju herbata nie ma tak dużego wpływu na kulturę i życie codzienne. Pod wieloma względami Japonia różni się od innych producentów, a tutejsze herbaty są jedyne w swoim rodzaju.
Czytaj więcej
Aromaty w herbacie
Zwyczaj aromatyzowania herbaty jest starą tradycją. To naturalny proces, który zachodzi w trakcie produkcji herbaty lub późniejszego blendowania (mieszania herbaty). Jakie aromaty wykorzystuje się w herbacie?

Czytaj więcej
Cold brew - nowa metoda parzenia herbaty?
Świetną propozycją na upalne dni jest cold brew. Macerowana na zimno kawa od kilku sezonów cieszy się dużą popularnością wśród letnich, kawiarnianych propozycji. Metodą tą można przygotować także herbatę. Taki napój nie tylko orzeźwia, ale jest też delikatniejszy w smaku i uwalnia ciekawe aromaty. W dodatku cold brew można przygotować w domu.
Czytaj więcej
Herbata w Japonii. Historia, rodzaje i herbaciane ceremonie
Tradycje herbaciane Japonii sięgają IX wieku. Produkuje się tu głównie herbaty zielone, w tym renomowane odmiany: Matcha, Sencha i Genmaicha. Pod względem wielkości produkcji Japonia może nie dorównuje liderom branży, jednak jakość i znaczenie kulturowe japońskiej herbaty nie mają sobie równych.
Czytaj więcej
pixel