Słynna japońska herbata “popcornowa”. Zrównoważony smak roślinnych nut zielonej herbaty i orzechowych nut prażonego ryżu. Daje pełny, łagodny napar o jasnej żółto-zielonej barwie i orzechowym aromacie.
21,95 zł
- Darmowa i szybka dostawa od 150zł
- 14 dni na zwrot
- Bezpieczne zakupy
- Odroczenie płatności
Symbol | 335 |
Pochodzenie | Japonia |
Bezkofeinowa | Nie |
Składniki | Zielona herbata, ryż |
Herbata i ryż – dwie kluczowe dla japońskiej kultury rośliny, zostały połączone w jednym naparze. Genmaicha jest ceniona na całym świecie ze względu na swój unikalny, słodko-gorzki smak, na który składa się zrównoważona gorycz zielonej herbaty i orzechowe nuty prażonych ziaren ryżu, które przypominają popcorn.
Charakterystyka i smak
Słynna japońska genmaicha, znana też jako herbata “popcornowa” (prażony ryż często wygląda jak popcorn), jest jedną z najbardziej tradycyjnych herbat z dodatkami. To mieszanka łagodnego smaku japońskiej zielonej herbaty sencha i brązowego ryżu. Podczas procesu suszenia liście herbaty miesza się z ryżem, a następnie razem praży, co wywołuje karmelizację. Ziarenka ryżu stają się chrupiące, dają charakterystyczny, pieczony, orzechowy aromat oraz słodycz, które świetnie balansują gorycz herbaty. W tym jasnym, żółto-zielonym naparze to nie herbata, lecz ziarenka ryżu są prawdziwymi gwiazdami – ich zawartość w stosunku do herbacianego suszu wynosi 50 do 50.
Pochodzenie
W Japonii genmaicha znana jest od wieków. Jej początki sięgają XV stulecia, gdy zielona herbata uchodziła za towar luksusowy, a ryż podstawowe pożywienie. Niższe warstwy społeczne zaczęły więc dodawać ryż do czystej senchy w celu zwiększenia jej objętości. Okazało się jednak, że herbata jest bardzo smaczna, co – według legendy – zostało przypadkowo odkryte przez klasy wyższe, gdy sługa przypadkowo podał swojemu panu herbatę w naczyniu niedokładnie oczyszczonym z ryżu, tworząc nową, zaskakującą mieszankę.
Właściwości
Japońska genmaicha to bogate źródło katechin i antyoksydantów. Doskonale oczyszcza organizm oraz neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia starzenie całego organizmu. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga także układ trawienny i ma dobroczynny wpływ na apetyt, dlatego tradycyjnie podaje się ją do posiłków. Za sprawą ryżu, herbata ta jest również bogata w witaminy B i F oraz kwas foliowy. Doskonale sprawdza się przy przemęczeniu i dużym stresie. Genmaicha ma bardzo niską zawartość kofeiny, dlatego można ją traktować jako kojącą, popołudniowo-wieczorną herbatę.
Przygotowanie
Herbatę genmaicha parzymy wodą o temperaturze 80°C przez 2 minuty w proporcjach: 6 łyżeczek suszu na 1 litr wody. Herbata polecana jest do pojedynczego parzenia i nie nadaje się do przyrządzenia mrożonej herbaty.
Aromatyzowana | Nie |
Organiczna (BIO) | Nie |
Mono / Mieszanka | Mieszanka |
Zaparzanie | Pojedyncze |
Mrożona herbata | Nie |
Alergeny | Brak |
Potrzebujesz podpowiedzi lub szukasz dodatkowych informacji? Chętnie pomożemy.
Może spodoba się również…
- Zielona herbata pochodząca z upraw ekologicznych, zwykle produkowana z łodyg i żyłek liściowych. Oznacza to, że zawiera mniej kofeiny. Po zaparzeniu powstaje słodko-cierpki napar o żółto-zielonej barwie.
- Klasyczna herbata codzienna z Japonii. Pochodzi z późnych zbiorów i cechują ją niska zawartość kofeiny. W smaku łagodna, trawiasta, z delikatnymi cierpkimi nutami.
- ▸ Ekskluzywna zielona herbata z Japonii. ▸ Subtelnie słodki, aromatyczny napar o smaku umami. ▸ Do wielokrotnego zaparzania. ▸ Z upraw organicznych (BIO).
- ▸ Zielona herbata z południowej Japonii. ▸ Wyraźny smak umami, kwiatowy aromat i niska cierpkość. ▸ Wysoka zawartość katechin i kofeiny. ▸ Do picia na ciepło lub zimno. ▸ Z upraw organicznych.
4 opinie dla Genmaicha
Beata (zweryfikowany) –
herbata przypominająca dzieciństwo przez smak prażonego ryżu
Joanna (zweryfikowany) –
Z zielonych najsmaczniejsza. Z charakterem.
Iwona (zweryfikowany) –
Klasyka, zawsze trzeba ją mieć.
Agata (zweryfikowany) –
Herbata orzeźwiająca, lekko orzechowa w smaku, najlepsza genmaicha jaką do tej pory piłam. Sencha dobrze tutaj pasuje dodając jej ekskluzywnego smaku, a do tego delikatnego, który nie dominuje nad smakiem ryżu. Wytwarza się swojego rodzaju harmonia między nimi ;). Polecam dla tych którzy chcą wypić herbatę niespotykaną, inną niż zwykle.