5.00

Genmaicha

Słynna japońska herbata “popcornowa”. Zrównoważony smak roślinnych nut zielonej herbaty i orzechowych nut prażonego ryżu. Daje pełny, łagodny napar o jasnej żółto-zielonej barwie i orzechowym aromacie.

21,95 

Symbol335
PochodzenieJaponia
BezkofeinowaNie
Składniki
Zielona herbata, ryż
Rodzaj herbaty
Liściasta
Barwa naparu
Jasnozielona
Sposób przygotowania
łyżeczka do herbaty-ikona
6
Czajnik do parzenia herbaty - ikona
1 litr
Termometr - ikona
80°
Timer - ikona
2 min

Herbata i ryż – dwie kluczowe dla japońskiej kultury rośliny, zostały połączone w jednym naparze. Genmaicha jest ceniona na całym świecie ze względu na swój unikalny, słodko-gorzki smak, na który składa się zrównoważona gorycz zielonej herbaty i orzechowe nuty prażonych ziaren ryżu, które przypominają popcorn.

Charakterystyka i smak

Słynna japońska genmaicha, znana też jako herbata “popcornowa” (prażony ryż często wygląda jak popcorn), jest jedną z najbardziej tradycyjnych herbat z dodatkami. To mieszanka łagodnego smaku japońskiej zielonej herbaty sencha i brązowego ryżu. Podczas procesu suszenia liście herbaty miesza się z ryżem, a następnie razem praży, co wywołuje karmelizację. Ziarenka ryżu stają się chrupiące, dają charakterystyczny, pieczony, orzechowy aromat oraz słodycz, które świetnie balansują gorycz herbaty. W tym jasnym, żółto-zielonym naparze to nie herbata, lecz ziarenka ryżu są prawdziwymi gwiazdami – ich zawartość w stosunku do herbacianego suszu wynosi 50 do 50.

Pochodzenie

W Japonii genmaicha znana jest od wieków. Jej początki sięgają XV stulecia, gdy zielona herbata uchodziła za towar luksusowy, a ryż podstawowe pożywienie. Niższe warstwy społeczne zaczęły więc dodawać ryż do czystej senchy w celu zwiększenia jej objętości. Okazało się jednak, że herbata jest bardzo smaczna, co – według legendy – zostało przypadkowo odkryte przez klasy wyższe, gdy sługa przypadkowo podał swojemu panu herbatę w naczyniu niedokładnie oczyszczonym z ryżu, tworząc nową, zaskakującą mieszankę.

Właściwości

Japońska genmaicha to bogate źródło katechin i antyoksydantów. Doskonale oczyszcza organizm oraz neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia starzenie całego organizmu. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga także układ trawienny i ma dobroczynny wpływ na apetyt, dlatego tradycyjnie podaje się ją do posiłków. Za sprawą ryżu, herbata ta jest również bogata w witaminy B i F oraz kwas foliowy. Doskonale sprawdza się przy przemęczeniu i dużym stresie. Genmaicha ma bardzo niską zawartość kofeiny, dlatego można ją traktować jako kojącą, popołudniowo-wieczorną herbatę.

Przygotowanie

Herbatę genmaicha parzymy wodą o temperaturze 80°C przez 2 minuty w proporcjach: 6 łyżeczek suszu na 1 litr wody. Herbata polecana jest do pojedynczego parzenia i nie nadaje się do przyrządzenia mrożonej herbaty.

AromatyzowanaNie
Organiczna (BIO)Nie
Mono / MieszankaMieszanka
ZaparzaniePojedyncze
Mrożona herbataNie
AlergenyBrak
Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz podpowiedzi lub szukasz dodatkowych informacji? Chętnie pomożemy.

4 opinii dla
Genmaicha

4 opinie dla Genmaicha

  1. Beata (zweryfikowany)

    herbata przypominająca dzieciństwo przez smak prażonego ryżu

  2. Joanna (zweryfikowany)

    Z zielonych najsmaczniejsza. Z charakterem.

  3. Iwona (zweryfikowany)

    Klasyka, zawsze trzeba ją mieć.

  4. Agata (zweryfikowany)

    Herbata orzeźwiająca, lekko orzechowa w smaku, najlepsza genmaicha jaką do tej pory piłam. Sencha dobrze tutaj pasuje dodając jej ekskluzywnego smaku, a do tego delikatnego, który nie dominuje nad smakiem ryżu. Wytwarza się swojego rodzaju harmonia między nimi ;). Polecam dla tych którzy chcą wypić herbatę niespotykaną, inną niż zwykle.

Dodaj opinię