Niezwykła historia herbaty zaczęła się w Chinach, gdzie do dziś herbata ma status napoju narodowego. Niemal każda chińska prowincja może pochwalić się własnymi tradycjami herbacianymi. Co warto wiedzieć o chińskiej herbacie?
Indie są drugim największym producentem herbat na świecie. Jaka jest historia i specyfika upraw w słynnych herbacianych regionach takich jak Assam, Darjeeling czy Nilgiri?
Tradycje herbaciane Japonii sięgają IX wieku. Produkuje się tu głównie herbaty zielone, w tym renomowane odmiany: Matcha, Sencha i Genmaicha. Pod względem wielkości produkcji Japonia może nie dorównuje liderom branży, jednak jakość i znaczenie kulturowe japońskiej herbaty nie mają sobie równych.
Znana również jako chai latte, ta niezwykle aromatycza herbaciano-ziołowa mieszanka przybyła do nas z Indii. Oferuje nie tylko niepowtarzalny smak, ale także szereg korzyści zdrowotnych. Jaka jest jej historia?
Dzięki bogatej zawartości witamin, aminokwasów, składników mineralnych i polifenoli picie zielonej herbaty może wpływać zbawiennie na nasze ciało i umysł.
Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
Zarówno rooibos zielony, jak i czerwony, pochodzą z tej samej rośliny. Czym się od siebie różnią i dlaczego każdy z nich warto włączyć do swojej diety?
Wiele się mówi o korzyściach wynikających z picia herbaty. A jak to jest w przypadku rooibosa? Czy istnieją dowody na jego dobroczynne oddziaływanie?
Zamiast spać, przewracasz się z boku na bok i liczysz barany? Sprawdź nasze ulubione herbaty na dobry sen.