Wyborny włoski deser w trzech nowych odsłonach, które zachwycą miłośników herbaty. Pierwsza, na bazie herbaty Irish Dram o aromacie whisky, jest wyrazista i bogata w smaku. Druga, z wykorzystaniem Earl Grey, ma subtelnym kwiatowy aromat z akcentami pomarańczy. Trzecia powstała na bazie zielnonej herbaty Matcha.
Zamiast spać, przewracasz się z boku na bok i liczysz barany? Sprawdź nasze ulubione herbaty na dobry sen.
Rooibos to nie tylko szeroka gama korzyści zdrowotnych, ale także wyjątkowy, naturalnie słodki smak. Można go spożywać w postaci klasycznego naparu, ale świetnie komponuje się także z mlekiem i korzennymi dodatkami. Oto kilka prostych przepisów na rooibos cappuccino i latte. Będą doskonałą alternatywą dla kawy, zwłaszcza jeżeli ograniczasz kofeinę.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. I choć jest ona dobrym źródłem kofeiny, pita w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na organizm. Szukając zdrowszej, naturalnej alternatywy warto rozważyć yerba mate.
Kluczowe czynniki, które decydują o jakości herbaty, to typ i budowa liści, a także sposób ich zbioru oraz obróbki. Poznaj klasyfikację liści herbaty, aby lepiej rozumieć różnice między różnymi rodzajami herbaty i poprawnie oceniać ich jakość.
Jedne kraje stawiają na wielkość produkcji, inne skupiają się na unikalnych mieszankach i uprawie wysokiej jakości liści. Kim są najwięksi producenci herbaty na świecie? Poznaj 10 krajów, które przodują w produkcji tego naparu.
Niezwykła historia herbaty zaczęła się w Chinach, gdzie do dziś herbata ma status napoju narodowego. Niemal każda chińska prowincja może pochwalić się własnymi tradycjami herbacianymi. Co warto wiedzieć o chińskiej herbacie?
Indie są drugim największym producentem herbat na świecie. Jaka jest historia i specyfika upraw w słynnych herbacianych regionach takich jak Assam, Darjeeling czy Nilgiri?