Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Białe herbaty

( ilość produktów: 9 )

Biała herbata zajmuje wyjątkowe miejsce wśród wszystkich herbat. Wyróżnia ją wyjątkowo łagodny smak i subtelny zapach. Kiedyś można ja było podziwiać wyłącznie na dworze cesarskim, dziś jest naparem degustowanym przez miłośników herbaty na całym świecie.

Podobnie, jak herbata czarna, biała herbata pozyskiwana jest z kamelii chińskiej (camellia sinensis), czyli krzewu herbacianego. Co ciekawe, należy do najmniej przetworzonych rodzajów herbat.

Historia białej herbaty

Biała herbata pochodzi z Chin, jednak jej dokładna historia nie jest poznana. Wiadomo jednak, że od wieków traktowana była jako napój wyjątkowy ze względu na walory smakowe i zdrowotne.

Przyjmuje się, że zaczęto ją pić między 600 a 1300 r. Prawdopodobnie jej pojawienie się zawdzięczamy dynastii Tang. Początkowo była spożywana wyłącznie na chińskim dworze cesarskim. Z czasem dynastia Song urozmaicała napar z białej herbaty dodatkami, np. chryzantemami.

Produkcja i uprawa

Podobnie jak herbatę zieloną i czarną, herbatę białą pozyskuje się z krzewu herbacianego camellia sinensis. Jednak jej produkcja odbywa się w nieco inny sposób. Do produkcji herbaty białej pozyskuje się przyrost jeszcze przed otwarciem się najmłodszych liści. Pąki takich liści pokryte są srebrzystobiałym meszkiem, który odpowiada za jej nazwę. Po zebraniu liści, są one suszone z pominięciem procesu utleniania. Następnie są segregowane i pakowane.

Czy biała herbata jest zdrowa?

Przez wieki była uznawana była za napój na większość chorób i dolegliwości zdrowotnych. Oczywiście nie bez powodu – jest źródłem witamin i minerałów.

Znajdziesz w niej między innymi:

  • witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy,
  • witaminę B3, która wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • jest również źródłem manganu i fluoru,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi,
  • poprawia ciśnienie,
  • wzmacnia kości,
  • wspomaga pracę układu krwionośnego,
  • łagodzi reakcje alergiczne, dzięki zawartym w niej flawonoidom.

Korzyści wynikające ze spożywania białej herbaty nie ograniczają się wyłącznie do zdrowia. Napój ten wpływa również korzystnie na ciało i urodę. Powszechnie wiadomo, że zielona herbata jest źródłem antyoksydantów i polifenoli, dzięki czemu pomaga zwalczać wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Regularnie picie herbaty białej pomaga przyspieszyć metabolizm, przez co wpływa korzystnie na zmniejszenie tkanki tłuszczowej  i wspomaga prawidłową pracę jelit. 

Przeciwwskazania

Nie ma wyraźnych przeciwwskazań do picia białej herbaty, ale nie każdy doceni jej właściwości. Może wpływać negatywnie na śluzówkę żołądka, dlatego nie jest polecana osobom z problemami ze strony układu pokarmowego. Poza tym, niewiele osób poświęca uwagę jej pobudzającemu oddziaływaniu. Tymczasem biała herbata zawiera sporą dawkę kofeiny, więc skutecznie dodaje energii i pobudza do działania. Dlatego niekoniecznie jest dobrym wyborem dla osób nerwowych. Biała herbata na noc może być również ryzykownym pomysłem dla osób, które cierpią na zaburzenia snu. Warto wiedzieć, że zielona herbata może zaburzać wchłanianie żelaza, dlatego powinny zrezygnować z niej osoby, które mają zbyt mało tego pierwiastka w organizmie

Najpopularniejsze rodzaje

Herbata biała liściasta występuje w wielu odmianach. Najpopularniejszymi odmianami są:

  • Pai Mu Tan / Bai Mu Dan - najsławniejsza biała herbata. Posiada intensywny i słodki smak. Wyczuwalne są w niej nuty owocowe i łąkowe;
  • Yin Zhen - zbierana jest wyłącznie w chińskiej prowincji Hunan. Do jej produkcji wykorzystuje się szczytowe liście z drzewa herbacianego. Yin Zhen wyróżnia wyrafinowany, charakterystyczny, słodki smak;
  • Shou Mei - posiada oryginalny, głęboki smak. Wyczuwalne są w niej nuty wanilii i bambusa. Zbierana jest w Fujian.

Jak parzyć herbatę białą, aby zachowała swoje właściwości i smak?

Ilość wsypanego do naczynia suszu zależy od naszych preferencji, jednak w zaleceniach podaje się około 2 łyżeczek na 250ml. Jest ona stosunkowo lekka dlatego też przy zakupie powinniśmy spodziewać się opakowania nieco większej objętości niż w przypadku herbaty zielonej czy czarnej. Przy parzeniu białej herbaty zwróć uwagę przede wszystkim na temperaturę wody oraz czas parzenia. W większości przypadków zaleca się wodę o temperaturze około 70 stopni, wyraźnie odradzając użycie wrzątku. Średni czas parzenia to 3-4 minuty, jednak możliwe jest, by raz zaparzony susz zalewać ciepłą wodą jeszcze dwukrotnie.

W Demmers Teahouse mamy także mieszanki białych herbat z oryginalnymi dodatkami, gdzie suszone listki występują w wersjach smakowych np. Silver Cloud o aromacie figi indyjskiej czy White Blueberry o niezwykle owocowym smaku. To dobra propozycja dla tych, którzy jeszcze mocniej pragną rozsmakować się w aromatach szlachetnego naparu. W przypadku problemów w wyborze zachęcamy do kontaktu – chętnie odpowiemy na wszelkie pytania.

pixel