Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Oolong, czyli smocza herbata z Azji

( ilość produktów: 4 )

Herbata oolong to częściowo utleniona herbata uprawiana i przygotowywana głównie w chińskich prowincjach Fujian i Guangdong, a także na Tajwanie. Plasuje się ona między herbatą zieloną a czarną i wyglądem oraz charakterystyką może przypominać jedną z tych dwóch grup, w zależności od intensywności procesu utleniania podczas produkcji. Zielona herbata oolong utleniona jest w 30-50%, podczas gdy ciemny odpowiednik utleniany jest w 60-70%.

W dosłownym tłumaczeniu oolong to “czarny smok”. Podobno nazwa bierze się od tanecznego niemal ruchu liści w naparze, przypominającego podniebny taniec smoka. Inna wersja głosi, że nazwa pochodzi od czarnych węży, które czasem oplatają gałęzie drzew herbacianych. Z tego powodu znana jest również jako smocza herbata.

Umiejscowiona pomiędzy czarną a zieloną herbatą, herbata oolong być może nie dorównuje popularnością  innym rodzajom herbaty wywodzącym się z krzewu herbacianego Camellia sinensis, ale z pewnością imponuje różnorodnością i smakiem. Herbaty oolong znana są pod nazwą herbaty smoczej, niebieskiej, a nawet turkusowej.

Jak powstaje Oolong?

Zarówno zielona, jak i ciemna odmiana herbaty oolong powstaje z liści rośliny Camellia sinensis, Liście zielonej oolong zbierane są na dużych wysokościach od kwietnia aż do jesieni, natomiast bardziej dojrzałe liście przeznaczone na ciemny oolong zbierane są od późnej wiosny. Proces produkcji jest złożony i składa się z kilku kroków - od suszenia po prażenie - ale najbardziej pracochłonny jest etap ręcznego rolowania liści, które nadaje liściom zielonej herbaty oolong ich charakterystyczny wygląd koralika, a liściom ciemnej herbaty oolong ich podłużny, pofalowany kształt.

Herbata Oolong a kofeina

Oolong zawiera około 31 mg kofeiny na 100 ml, czyli nieco mniej niż czarna herbata i nieco więcej niż biała czy żółta. Należy pamiętać, że ta wartość może różnić się dość znacząco w zależności od konkretnego zbioru herbaty, a także czasu parzenia, temperatury i intensywności naparu.

Właściwości smoczej herbaty

Herbata posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Oto podstawowe z nich:

  • Pobudzenie i koncentracja - Ten rodzaj herbaty wpływa na układ krążenia w taki sposób, że zostaje on bezpiecznie pobudzony. Herbata oolong zawiera kofeinę i teofilinę, które gwarantują wzrost produktywności i lepsze samopoczucie. W skład herbaty wchodzi także wiele niezbędnych minerałów i witamin, co czyni ją idealną alternatywą dla porannej kawy.
  • Odporność- Herbata oolong zwiększa także odporność, dlatego jest polecana szczególnie w okresach niepewnej pogody i wzmożonej zachorowalności na grypę.
  • Choroby serca, układ krążenia - Picie herbaty oolong wpływa pozytywnie stan układu krążenia. Osoby, które na co dzień zmagają się z nadciśnieniem i chorobami sercowymi, mogą zmniejszyć uciążliwe objawy, pijąc regularnie ten rodzaj herbaty.
  • Problemy skórne i alergie - Parzenie herbaty oolong może być zbawienne dla osób, które zmagają się z licznymi alergiami i atopowym zapaleniem skóry. Regularne picie trzech filiżanek herbaty dziennie może zmniejszyć objawy alergii i przyczynić się do polepszenia kondycji naszej skóry.

Jak zaparzać herbatę Oolong?

Do filiżanki wsyp łyżeczkę (2g) liści luzem i zalej świeżo pobraną wodą przegotowaną, pozostawioną najpierw do wystygnięcia na minutę lub dwie, do temperatury około 90 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi 3-4 minuty. Odradzamy dodawania mleka, ponieważ wpłynęło by ono negatywnie na delikatne i złożone nuty smakowe naparu. Warto też pamiętać o tym, żeby nie kruszyć liści herbaty przed parzeniem, a zostawić je w takiej formie, w jakiej zostały dostarczone.

Wielką zaletą herbat oolong jest ich wydajność. Najlepsze gatunki można parzyć nawet 5-krotnie i za każdym razem można spodziewać się wydobycia innych nut smakowych. Na każdej naszej etykiecie znajduje się instrukcja dotycząca sposobu parzenia.

pixel