Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Herbaty oolong

( ilość produktów: 4 )

Uważana za coś pośredniego pomiędzy czarną i zieloną herbatą, oolong być może nie dorównuje popularnością  innym rodzajom herbaty wywodzącym się z krzewu herbacianego Camellia sinensis, ale z pewnością imponuje różnorodnością i charakterystycznym smakiem. Nie znasz jeszcze świata herbaty oolong? Nic nie szkodzi, jesteś we właściwym miejscu.

Czy wiesz że…

W dosłownym tłumaczeniu oolong to “czarny smok”. Podobno nazwa bierze się od tanecznego niemal ruchu liści w naparze, przypominającego podniebny taniec smoka. Inna wersja głosi, że nazwa pochodzi od czarnych węży, które czasem oplatają gałęzie drzew herbacianych. 

Czym jest herbata Oolong?

Oolong to częściowo utleniona herbata uprawiana i przygotowywana głównie w Chińskich prowincjach Fujian i Guangdong, a także na Tajwanie. Plasuje się ona między herbatą zieloną a czarną i wyglądem oraz charakterystyką może przypominać jedną z tych dwóch grup, w zależności od intensywności procesu utleniania podczas produkcji. Zielona herbata oolong utleniona jest w 30-50%, podczas gdy ciemny odpowiednik utleniany jest w 60-70%.

Jak powstaje herbata Oolong?

Zarówno zielona, jak i ciemna odmiana herbaty oolong powstaje z liści rośliny Camellia sinensis. Liście zielonej herbaty oolong zbierane są na dużych wysokościach od kwietnia aż do jesieni, natomiast bardziej dojrzałe liście przeznaczone na ciemny oolong zbierane są od późnej wiosny. 

Proces produkcji jest złożony i składa się z kilku kroków - od suszenia po prażenie - ale najbardziej pracochłonny jest etap ręcznego rolowania liści, które nadaje liściom zielonej herbaty oolong ich charakterystyczny wygląd koralika, a liściom ciemnej herbaty oolong ich podłużny, pofalowany kształt. 

Herbata oolong a kofeina

Herbata oolong zawiera około 31 mg kofeiny na 100 ml, czyli nieco mniej niż czarna herbata i nieco więcej niż biała czy żółta. Należy pamiętać, że ta wartość może różnić się dość znacząco w zależności od konkretnego zbioru herbaty, a także czasu parzenia, temperatury i intensywności naparu.

Jak przygotować herbatę oolong?

Do filiżanki wsyp łyżeczkę (2g) liści luzem i zalej świeżo pobraną wodą przegotowaną, pozostawioną najpierw do wystygnięcia na minutę lub dwie, do temperatury około 90 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi trzy minuty. Odradzamy dodawania mleka do herbaty oolong, ponieważ wpłynęło by ono negatywnie na delikatne i złożone nuty smakowe naparu.

Co najlepsze, herbatę oolong można parzyć nawet czterokrotnie i za każdym razem można spodziewać się wydobycia innych nut smakowych.   

pixel