Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Zielone herbaty

( ilość produktów: 56 )

Zielona herbata zachwyca swoim smakiem od prawie 5000 lat. Legenda głosi, że jej początki sięgają roku 2 737 pne, kiedy to kilka liści wpadło do kubka z gorącą wodą należącego do mitycznego cesarza Chin Shennonga.

Ze względu na właściwości zdrowotne zielonej herbaty, smakosze z całego świata sięgają po nią bez względu na porę dnia. Lekarze zgodnie podkreślają, że jest ona źródłem wielu witamin i mikroelementów. Choć picie zielonych herbat nie ma w Polsce silnej tradycji, warto je uwzględnić w codziennym jadłospisie. Dowiedz się więcej o jej właściwościach zdrowotnych, na co pomaga i w jaki sposób ją przygotować

Czym jest zielona herbata?

Jak zwykle, cała historia zaczyna się od liści rośliny Camellia sinensis i dzieje się w Chinach, gdzie herbata miała swoje początki i gdzie do dziś stanowi jedną z głównych upraw. Wyśmienite zielone herbaty można też  znaleźć w Japonii, gdzie rozwinął się unikalny styl produkcji herbaty bazujący na starożytnych, chińskich technikach.

Jej nazwa pochodzi od ciemnozielonego koloru jaki posiada. Warto wiedzieć, że herbata zielona pochodzi dokładnie z tego samego krzewu herbacianego, co herbata czarna. Jednak w przeciwieństwie do jej czarnego odpowiednika, posiada delikatniejszy smak i aż o połowę mniej kofeiny. Różni je również proces produkcji. Liście zielonej herbaty poddawane są obróbce cieplnej, która ogranicza proces utleniania. Dzięki temu zachowane są jej niesamowite właściwości zdrowotnie oraz jej zielony kolor.

Właściwości

Właściwości zdrowotne wynikają z obecności wielu witamin i mikroelementów. Liście zielonych herbat zawierają:

  • witaminy A, B, C, E,
  • cynk,
  • potas,
  • fluor,
  • teinę (kofeinę),
  • aminokwasy,
  • polifenole.

Na co jest dobra zielona herbata?

Działanie zielonej herbaty docenią osoby dbające nie tylko o zdrowie, ale również o ciało i duszę. Po pierwsze, regularne picie zielonej herbaty pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Po drugie, jest bogata w polifenole, które działają jak silne antyoksydanty. A zawarte w herbacie katechiny mają właściwości przeciwnowotworowe, co oznacza, że jej picie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.

Ponadto, dzięki zawartej w niej kofeinie i L-teaninie, poprawia koncentrację, pamięć oraz wspiera ogólną funkcję mózgu. L-teanina pomaga zredukować stres i poprawić nastrój. Regularne picie zielonej herbaty pomaga również przyspieszyć metabolizm i spalanie tłuszczu, choć efekty nie pojawią się od razu.

Jak zaparzać?

Zielona herbata jest delikatniejsza od czarnej i nie powinna być zalewana wrzątkiem, ponieważ prowadzi to do wydzielania się tanin, co nadaje herbacie gorzki, ostry smak. Zamiast tego pozostaw wodę do wystygnięcia do około 80 stopni Celsjusza, odstawiając czajnik po zagotowaniu wody na pięć minut, a następnie zalej liście i parz przez 2 - 3 minuty. Nie polecamy dodawać mleka, aby nie wpłynęło ono na bogactwo bukietu smakowego.

Warto jeszcze dodać, że pije się również zieloną herbatę w formie zmielonej, znanej jako matcha, ale o korzyściach tzw. herbaty matcha można przeczytać tutaj >.

Zielona herbata a kofeina

Zarówno herbata zielona, jak i oolong zawierają około 31 mg kofeiny na 100ml - a więc nieco mniej niż herbata czarna i nieco więcej niż biała czy żółta. Należy pamiętać, że zawartość kofeiny może różnić się w zależności od konkretnego zbioru herbaty, a także od czasu parzenia, temperatury i intensywności naparu.

Komentarz eksperta:

Próbowaliście Państwo zielonej herbaty, ale nie przekonaliście się do jej zalet? Zapewniamy, że warto spróbować jeszcze kilku jej rodzajów przed podjęciem ostatecznej decyzji. Sencha, Gunpowder czy Lung Ching to czyste zielone herbaty, ale znacząco różnią się one smakiem ze względu na warunki wzrostu roślin, a także proces przygotowania i parzenia. Nawet każdy zbiór herbaty może diametralnie odbiegać smakiem od poprzedniego.

Państwa uwadze polecamy również ofertę aromatyzowanych zielonych herbat. Orzeźwiające i owocowe składniki, takie jak skórka pomarańczy, imbir, ananas, brzoskwinia czy truskawki, świetnie współgrają z smakiem zielonej herbaty.

Popularne odmiany:

  • Sencha: najczęściej spożywana herbata w Japonii, o charakterystycznym, orzeźwiającym smaku i jasnozielonym kolorze
  • Longjing / Lung ching (znana jako „Zielony Smok”): chińska zielona herbata pochodząca z prowincji Zhejiang. Cechuje ją delikatny smak, lekko orzechowy aromat i płaskie liście
  • Gyokuro: wysokiej jakości japońska herbata znana z intensywnego, słodkiego smaku i jasnozielonego koloru
  • Gunpowder: chińska herbata o wyrazistym smaku, której liście są zwinięte w małe kulki, przypominające proch strzelniczy (stąd nazwa)
  • Matcha - sproszkowana zielona herbata - jedyna herbata, której całe liście są wchłaniane przez wodę

Historia – Jak zielone herbaty trafiiły na nasze stoły?

Zieloną herbatę odkryto w 2737 r. p.n.e. Zgodnie z legendą, cesarz Shennong, podczas jednej ze swoich podróży przez pomyłkę wypił wodę z liśćmi herbaty, które wpadły do naczynia z wodą, gdy odpoczywał pod herbacianym drzewem. Napój posmakował cesarzowi tak bardzo, że nakazał podwładnym parzenia mu zielonej herbaty. W krótkim czasie zielona herbata stała się popularna w całych Chinach. Następnie rozpowszechniono ją w pozostałych częściach Azji i na Bliskim Wschodzie, gdzie doceniono działanie zielonej herbaty i jej walory smakowe. Do Europy trafiła dopiero w XVII w. dzięki holenderskim kupcom. Do Rosji dotarła w 1618 r. jako dar dla cara Michała I Romanowa. Z kolei w Anglii pojawiła się w 1658 r. za sprawą Thomasa Garrawaya. Co ciekawe, początkowo była sprzedawana tam w aptekach jako lek przeciwreumatyczny i na wzdęcia. Do Polski trafiła w 1664 r. Z Francji dotarła na ziemie polskie za sprawą księżnej Marii Ludwiki Gonzagi, żony króla Jana II Kazimierza.

pixel