Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Zielone herbaty

( ilość produktów: 56 )

Chcesz poznać skromne początki zielonej herbaty i zastanawiasz się, jak przygotować idealną filiżankę tego wyśmienitego napoju? Jesteś we właściwym miejscu.

Legenda głosi, że początki zielonej herbaty sięgają roku 2 737 pne, kiedy to kilka liści wpadło do kubka z gorącą wodą należącego do mitycznego cesarza Chin Shennonga.

Czym jest zielona herbata?

Jak zwykle, cała historia zaczyna się od liści rośliny Camellia sinensis i dzieje się w Chinach, gdzie zielona herbata miała swoje początki i gdzie do dziś stanowi jedną z głównych upraw. Wyśmienite zielone herbaty można też  znaleźć w Japonii, gdzie rozwinął się unikalny styl produkcji herbaty bazujący na starożytnych, chińskich technikach. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielona herbata jest podgrzewana przed utlenianiem, co pozwala zachować jej bogaty, odświeżający smak

Jak wytwarzana jest zielona herbata?

ZBIERANIE - Na zieloną herbatę najlepiej nadają się delikatne pąki oraz dwa liście znajdujące się u szczytu łodygi

SUSZENIE - Liście rozkładane są na wieszakach, gdzie schną od 1 do 3 godzin

PODGRZEWANIE - Aby zapobiec utlenianiu, liście są opalane lub poddawane działaniu pary, aby “ustabilizować” smak

ROLOWANIE - Większość rodzajów zielonej herbaty poddawana jest rolowaniu, aby wymusić uwolnienie olejków aromatycznych

SUSZENIE - Na końcu liście są suszone, sortowane i pakowane

Chińskie i japońskie metody wytwarzania zielonej herbaty różnią się zwłaszcza na etapie podgrzewania. Chińska zielona herbata jest zazwyczaj opalana - albo ręcznie w dużym woku albo poprzez obracanie jej kilkakrotnie w dużym pojemniku, dzięki czemu uzyskuje się orzechowy, dymny posmak, jak np. w przypadku Gunpowder Green. Japońska zielona herbata jest natomiast poddawana działaniu gorącej pary, a liściom nadawany jest kształt igiełek, co daje odświeżający smak charakterystyczny np. dla herbaty Gyokuro.

Zielona herbata a kofeina

Zarówno zielona herbata, jak i oolong zawierają około 31 mg kofeiny na 100ml - a więc nieco mniej niż herbata czarna i nieco więcej niż biała czy żółta. Należy pamiętać, że zawartość kofeiny może różnić się w zależności od konkretnego zbioru herbaty, a także od czasu parzenia, temperatury i intensywności naparu.

Jak zaparzyć zieloną herbatę?

Zielona herbata jest delikatniejsza od czarnej i nie powinna być zalewana wrzątkiem, ponieważ prowadzi to do wydzielania się tanin, co nadaje herbacie gorzki, ostry smak. Zamiast tego pozostaw wodę do wystygnięcia do około 80 stopni Celsjusza, odstawiając czajnik po zagotowaniu wody na pięć minut, a następnie zalej herbatę i parz przez 2 - 3 minuty. Nie polecamy dodawać mleka, aby nie wpłynęło ono na bogactwo bukietu smakowego.

Warto jeszcze dodać, że pije się również zieloną herbatę w formie zmielonej, ale o korzyściach tzw. herbaty matcha można przeczytać tutaj >.

Komentarz eksperta:

Próbowaliście Państwo zielonej herbaty, ale nie przekonaliście się do jej zalet? Zapewniamy, że warto spróbować jeszcze kilku jej rodzajów przed podjęciem ostatecznej decyzji. Sencha, Gunpowder czy Lung Ching to czyste zielone herbaty, ale znacząco różnią się one smakiem ze względu na warunki wzrostu roślin, a także proces przygotowania i parzenia. Nawet każdy zbiór herbaty może diametralnie odbiegać smakiem od poprzedniego.

Państwa uwadze polecemy również ofertę aromatyzowanych zielonych herbat. Orzeźwiające i owocowe składniki, takie jak skórka pomarańczy, imbir, ananas, brzoskwinia czy truskawki, świetnie współgrają z smakiem zielonej herbaty.

Popularne odmiany zielonej herbaty:

  • Sencha: najczęściej spożywana herbata w Japonii, o charakterystycznym, orzewiającym smaku i jasnozielonym kolorze
  • Longjing / Lung ching (znana jako „Zielony Smok”): chińska zielona herbata pochodząca z prowincji Zhejiang. Cechuje ją delikatny smak, lekko orzechowy aromat i płaskie liście
  • Gyokuro: wysokiej jakości japońska zielona herbata znana z intensywnego, słodkiego smaku i jasnozielonego koloru
  • Gunpowder: chińska zielona herbata o wyrazistym smaku, której liście są zwinięte w małe kulki, przypominające proch strzelniczy (stąd nazwa)
  • Matcha - sproszkowana zielona herbata - jedyna herbata, której całe liście są wchłaniane przez wodę
pixel