Yerba Mate
- ✔ CIERPKA ✔ DYMNA ✔ ORZEŹWIAJĄCA
- Suszone liście ostrokrzewu ilex z Ameryki Południowej o mocno pobudzającym, działaniu. Tworzą dymny, cierpkawy w smaku napar z wysoką zawartością kofeiny.
Firma Demmers Teahouse czerpie wiedzę nie tylko z krajów azjatyckich i afrykańskich, ale także sięga po mądrości zza oceanu, czyli z Ameryki Południowej. To właśnie z leżącej tam Brazylii pochodzi Yerba Mate, która to skradła serca tamtejszych mieszkańców, a teraz podbija Europę. Jest popularna zwłaszcza w okresie letnim, gdyż ma wspaniałe właściwości orzeźwiające i pobudzające, co może potwierdzić każdy Brazylijczyk.
Yerba Mate często zaliczana jest do grupy herbat, jednak jest to błąd. Nie pochodzi ona bowiem z rodziny Camelli, a z ostrokrzewu paragwajskiego. Oprócz pochodzenia różni się ona od krzewów herbacianych również składem chemicznym, właściwościami i sposobem przygotowania.
Skład:
Yerba mate jest bogatym źródłem kofeiny, teiny oraz dobroczynne kwasy. Oprócz tego zawiera liczne sole mineralne, witaminy, takie jak: B1, B2, B6, E, C, Karotenoidy oraz minerały, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez czy sód. W jej składzie znajdziemy również przeciwutleniacze.
Jak działa yerba mate?
Oprócz silnego działania pobudzającego, które jest porównywalne z kawą, yerba mate ma również wiele innych pozytywnych własciwości. Likwiduje zmęczenie, nie powodując drażliwości żołądka, zmniejsza ciśnienie i poprawia samopoczucie. Działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dodatkowo doskonale oczyszcza i odżywia organizm, a także poprawia kondycję skóry oraz wspomaga odporność. Przyśpiesza przemianę materii i niweluje uczucie głodu, dzięki czemu nie podjadamy, co przyczynia się do szybszej utraty zbędnych kilogramów. Przy tym nie wypłukuje magnezu i nie pozostawia osadu na zębach, czego nie można powiedzieć o kawie.
Jak parzyć Yerba Mate?:
Mieszankę tą tak naprawdę można parzyć w niższej bądź wyższej temperaturze, w zależności od preferencji:
Parzenie wodą:
· ciepłą (50-60 stopni C) da łagodny napar, który trzeba parzyć dłużej, aby wydobyć z suszu kofeinę,
· gorącą (70-80 stopni C) da tzw. energetycznego kopa
Liście Yerba Mate można parzyć nawet do 5 razy. Najlepiej smakuje, kiedy się ją pije z tykwy (specjalne naczynie do picia tej herbaty) przez specjalną słomkę zwaną bombilla.
Yerba Mate bardzo dobrze sprawdza się w okresie letnim kiedy wycieńczeni upałami potrzebujemy dodatkowej energii. Można wtedy dorzucić sobie plasterki cytryny, pomarańczy i listki mięty w celu uzyskania dodatkowego orzeźwienia.