Rooibos Pomarańczowo - Miętowy
- ✔ OWOCOWA ✔ ORZEŹWIAJĄCA ✔ ŚREDNIOINTENSYWNA
- Wzbogacony naturalnymi aromatami rooibos z listkami mięty pieprzowej, skórką pomarańczową i innymi owocowo-kwiatowymi dodatkami. Orzeźwiająca kompozycja na każdą porę roku.
Na gorące dni i wieczory nie ma nic lepszego, jak orzeźwiająca, średniointensywna, aromatyczna i niezwykle smaczna herbata, którą można pić zarówno na ciepło, jak i zimno. W Demmers Teahouse posiadamy liczne rodzaje ciekawych mieszanek, jednakże zachęcamy Was do spróbowania herbaty Rooibos Pomarańczowo-Miętowej.
Herbata rooibos jest to specyficzna mieszanka listków w formie drobnych „igiełek”, które są pozyskiwane z rośliny rooibos, zwanej czerwonym krzewem. Nie jest to więc odmiana wywodząca się z rodziny krzewów herbacianych.
Napar z mieszanki Rooibos Pomarańczowo-Miętowy jest bezkofeinowy, dlatego też bez obaw mogą go pić kobiety w ciąży czy karmiące piersią, dzieci bądź osoby starsze. Doskonale gasi pragnienie i przynosi uczucie orzeźwienia dzięki dodatkom takim jak: listki mięty, skórka pomarańczowa i kawałki jabłka.
Wartym uwagi składnikiem jest tutaj kwiat hibiskusa z malwy sudańskiej, o pięknym czerwonawym kolorze i licznych właściwościach. Jest kwaskowaty w smaku, co również powoduje wrażenie chłodzenia. Oprócz tego, że orzeźwia, to w dodatku zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność organizmu. Dodatkowo zawiera dużo wapnia oraz kwasów organicznych.
Doskonałym dodatkiem w mieszance jest również głóg , który ma właściwości rozkurczowe mięśni, obniża także ciśnienie tętnicze oraz wzmacnia mięsień serca, powodując przy tym lepsze dokrwienie organizmu. Dla poprawienie walorów smakowych do herbaty Rooibos Pomarańczowo-Miętowy dodane zostały również kwiaty słonecznika oraz naturalny aromat.
Dodatkowo warto wspomnieć, że rooibos ma działanie wspomagające odchudzanie.
Parzenie herbaty Rooibos Pomarańczowo-Miętowy nie jest zbyt skomplikowane. Do zaparzacza (najlepiej takiego który ma gęstą strukturę – nie polecamy tu zaparzaczy ceramicznych, gdyż te mają zwykle duże otwory przez które małe „igiełki” łatwo przedostaną się do naparu) wsypujemy łyżeczkę mieszanki, a następnie zalewamy 250 ml wody o temp. 100 stopni C. Po upływie 5-8 minut wyciągamy zaparzacz. Rooibos parzymy 1 raz.
Mieszanka Rooibos Pomarańczowo-Miętowy jest doskonała również do ice tea, wówczas należy przyrządzić mocniejszy napar i dorzucić do niego kilka kostek lodu. Najlepiej smakuje z dodatkiem plasterków pomarańczy i kilkoma listkami mięty.