![Herbatka dla Babci i Dziadka](/data/include/img/news/1705052182.png)
Z naszego bloga
![Herbatka dla Babci i Dziadka](/data/include/img/news/1705052182.png)
W skład tej mieszanki wchodzi doskonałej jakości czarna herbata, płatki bławatka oraz delikatny aromat bergamotki typowy dla herbat Earl Grey. Składniki te wspaniale się komponują i tworzą zbalansowaną i bardzo aromatyczną mieszankę z kwiatowymi nutami i lekką goryczką.
Demmers Teehaus to znana i uwielbiana wiedeńska marka herbat premium, która doceniana jest również w branży restauracyjnej i hotelowej. Świadczy o tym chociażby współpraca ze słynnym Hotelem Sacher Wien, w którym serwowana jest autorska Mieszanka Sacher – wysokiej jakości czarna herbata z nutą bergamotki. Odkąd Andrew Demmer otworzył swoją herbaciarnię w 1981 roku, to właśnie tutaj powstaje ta oryginalna kompozycja, która następnie dostarczana jest do legendarnego pięciogwiazdkowego hotelu.
Europejczycy uwielbiają swoje obyczaje i przykładają dużą wagę do symboli. Nic dziwnego, że dwie wiedeńskie firmy z tradycjami, które rozpoczęły działalność w przeszłości, dziś ściśle ze sobą współpracują. A jak to się wszystko zaczęło?
Na początku był czekoladowy deser – to właśnie on rozsławił nazwisko „Sacher”, które do dzisiaj kojarzy się ze słodkościami. Tort Sachera to czekoladowe ciasto przekładane morelową konfiturą i oblane gęstą, deserową czekoladą. Przepis został stworzony przez młodego kucharza Franza Sachera, który zastępował szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w Wiedniu i dostał za zadanie przygotowanie deseru dla gospodarza i jego gości. Po tym wydarzeniu rozgłos zdobył nie tylko tort, ale również cukiernik, który go stworzył.
Syn Franza – Eduard Sacher jest zaś założycielem drugiego z symboli związanych z tym nazwiskiem. Chodzi oczywiście o luksusowy Hotel Sacher Wien, który po dziś dzień stanowi jedną z wizytówek Wiednia (i w którym oczywiście można skosztować osławionego tortu) wraz z kawiarnią Café Sacher Wien. Eduard prowadził go na przełomie XIX i XX wieku wraz z żoną Anną i tutaj rozpoczyna się historia herbaty. Mieszanka została bowiem stworzona przez Mizzi Thum właśnie dla Anny Sacher, a jej receptura jest niezmienna od 1900 r.
Jeśli więc chcecie poczuć klimat luksusowego hotelu, ta herbata będzie idealna dla Was! Doda wykwintności każdej chwili spędzonej na delektowaniu się jej smakiem.
Do dzbanka należy wsypać 1 łyżeczkę herbaty i zalać 250 ml wrzącej wody. Mieszankę najlepiej parzyć przez 2-4 minuty, a po tym czasie należy przelać napar do filiżanki.