Rooibos Classic BIO
- ✔ SŁODKA ✔ AKSAMITNA ✔ MIODOWA
- Klasyczny Rooibos o naturalnie słodko- miodowym, subtelnie orzechowym smaku. Tworzy łagodny, bezkofeinowy napar o czerwono-brązowej barwie. Z upraw organicznych w RPA.
Naturalnie słodki, aromatyczny, łagodny i pozbawiony goryczki - po prostu niepowtarzalny. Taki właśnie jest nasz Rooibos Classic BIO. Po zaparzeniu powstaje aromatyczny napar w czerwonawo-brązowym kolorze. W smaku łatwo można wyczuć specyficzną dla tego rodzaju herbaty naturalną, miodową słodycz. Z dodatkiem mleka może stanowić idealną, pozbawioną kofeiny alternatywę dla czarnej herbaty lub kawy!
Korzyści zdrowotne
Naturalnie słodki i aromatyczna herbata nie zawiera kofeiny, dlatego jest idealna dla każdego - dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży - i o każdej porze. Posiada dużą ilość polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne (hamują starzenie się komórek). Jest ich nawet 10 razy więcej niż w zielonej herbacie. W Roobosie zawarte są również: witamina C, fluor, wapń, żelazo i potas. Taki skład pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego. Rooibos pomaga odkwasić organizm i doskonale zastępuje melisę jako łagodny uspokajacz. Ponadto łagodzi powikłania związane z cukrzycą i wspiera proces przemiany materii, a tym samym odchudzanie.
Jak przygotować klasycznego rooibosa?
Do przygotowania Rooibosa najlepiej użyć jednorazowych filtrów albo bardzo drobnego sitka, aby igiełki nie przedostały się do naparu. Porcję herbaty zalewamy wrzątkiem i odczekujemy kilka minut. Rooibos spokojnie może być parzony dłużej niż zwykła herbata (nawet 8 minut), bowiem nie zawiera garbników, a więc nie narazimy się na goryczkę.
Rooibos najczęściej spożywany jest w formie gorącego naparu. Naturalna słodycz i przyjemny smak nie wymagają dodatków, ale niektórzy lubią urozmaicić go sobie odrobiną miodu i/lub mleka. Rooibos świetnie smakuje również na zimno na przykład z sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Pochodzenie:
Pochodzenie
Republika Południowej Afryki
Składniki, barwa i nuty smakowe:
Dodatkowe informacje:
Nadaje się do mrożonej herbaty
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych. Opinie o Rooibos Classic BIO
5.00
Liczba wystawionych opinii: 2
Opinia potwierdzona zakupem
ok
2022-07-13Małgorzata, Zielona Góra
Opinia potwierdzona zakupem
najsmaczniejszy rooibos, czuć miodową nutę
![Antyoksydanty w herbacie. Które herbaty mają ich najwięcej?](/gfx/standards/loader.gif?r=1696885160)
Ilość dostępnych na rynku herbat, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest olbrzymia. Niektóre z nich pomagają w odchudzaniu, inne obniżają cholesterol czy cukier. A która herbata ma najwięcej antyoksydantów?
![Warunki do uprawy herbaty](/gfx/standards/loader.gif?r=1696885160)
Uprawa krzewów herbacianych wymaga odpowiednich warunków geograficznych, klimatycznych i glebowych. Sprzyjające warunki wzrostu roślin przekładają się na najwyższej jakości produkt, a co za tym idzie na - ostateczny smak i aromat herbaty.
![Rooibos Cappuccino & Rooibos Latte](/gfx/standards/loader.gif?r=1696885160)
Rooibos to nie tylko szeroka gama korzyści zdrowotnych, ale także wyjątkowy, naturalnie słodki smak. Można go spożywać w postaci klasycznego naparu, ale świetnie komponuje się także z mlekiem i korzennymi dodatkami. Oto kilka prostych przepisów na rooibos cappuccino i latte. Będą doskonałą alternatywą dla kawy, zwłaszcza jeżeli ograniczasz kofeinę.
![JAK W OKRESIE JESIENNYM NATURALNIE WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?](/gfx/standards/loader.gif?r=1696885160)
Szczególnie jesienią warto zadbać o odporność. Jeszcze zanim dopadnie nasz przeziębienie czy choroba dobrze jest się przygotować i poznać sposoby, które naturalnie poprawią odporność. Rooibos to afrykańska bomba witaminowa o dobrocznynnym wpływie na nasze zdrowie.