Yerba Mate Green
- ✔ CIERPKA ✔ DYMNA ✔ ORZEŹWIAJĄCA
- Suszone liście ostrokrzewu ilex z Ameryki Południowej o mocno pobudzającym, działaniu. Tworzą dymny, cierpkawy w smaku napar z wysoką zawartością kofeiny.
Yerba mate to napar rodem z Ameryki Południowej, przygotowywany z liści rośliny o nazwie Ilex paraguariensis, czyli ostrokrzewu paragwajskiego. Pochodzi od Indian z plemienia Guarani, którzy upowszechnili jego picie na terenach Paragwaju, Argentyny oraz Brazylii. Do dziś jest to roślina uprawiana głównie w tych krajach, z roczną produkcją, która przekracza 300 tysięcy ton. Obecnie konkuruje nie tylko z herbatą, ale i kawą, Yerba mate stanowi bowiem doskonały sposób na zastrzyk energii!
Czym charakteryzuje się nasza Yerba Mate Green?
Yerba Mate Green, czyli zielona yerba, to cierpki, dymny i orzeźwiający smak, idealny na początek przygody z yerbą. Ten smak to zaleta procesu produkcji - suszenie liście odbywa się bowiem przy zastosowaniu gorącego powietrza, nie zaś dymu, jak w przypadku innych rodzajów yerby. Do tego ma wysoką zawartość kofeiny, teobrominy i teofiliny, które niwelują fizyczne zmęczenie. Tym samym nasza Yerba Mate idealnie sprawdzi się w okresach intensywnej aktywności intelektualnej i ruchowej. Dodatkową cechą jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które niwelują działanie wolnych rodników.
Parzenie Green Yerba Mate krok po kroku
Tradycyjnie do przygotowania suszu używa się naczynia o nazwie matero z bombillą. Pozostałe kroki procesu to:
- Wsypanie suszu od ¼ do ¾ wysokości naczynia. Wskazówka: w przypadku osób początkujących zaleca się jedną do dwóch łyżeczek suszu i stopniowe zwiększanie ilości, aby przyzwyczaić się do smaku Green Yerba Mate.
- Utworzenie z yerby kopczyka z boku naczynia (w ten sposób część dna powinna być odsłonięta).
- Zalanie suszu odrobiną wodą, aż zostanie on wchłonięty.Dodanie wody w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Ważne, aby nie była ona wrząca, gdyż Green Yerba Mate uwolni więcej goryczki.
Jeśli wydaje się to łatwiejsze, napar można zaparzyć także w innym naczyniu, w szklance lub kubku. Do tego celu polecamy zastosować sitko lub zaparzacz. Nasza zielona Yerba Mate jest też niemalże pozbawiona pyłu, dlatego proces zaparzania jest szybszy, niż w przypadku innych yerb.
Składniki, barwa i nuty smakowe:
Dodatkowe informacje:
Nadaje się do mrożonej herbaty
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych. ![Warunki do uprawy herbaty](/gfx/standards/loader.gif?r=1696885160)
Uprawa krzewów herbacianych wymaga odpowiednich warunków geograficznych, klimatycznych i glebowych. Sprzyjające warunki wzrostu roślin przekładają się na najwyższej jakości produkt, a co za tym idzie na - ostateczny smak i aromat herbaty.
![Yerba vs. kawa. Dwa naturalne źródła kofeiny - które wybrać?](/gfx/standards/loader.gif?r=1696885160)
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. I choć jest ona dobrym źródłem kofeiny, pita w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na organizm. Szukając zdrowszej, naturalnej alternatywy warto rozważyć yerba mate.
![Teina a kofeina - Na czym polega różnica?](/gfx/standards/loader.gif?r=1696885160)
Jeżeli pijecie kawę lub herbatę z pewnością słyszeliście o teinie i kofeinie. Nazwy tych dwóch substancji są często używane zamiennie, ale czy na pewno są tym samym?